Het percentage mensen in Westervoort dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker, is voor het tweede jaar op rij gedaald. Wel ligt de opkomst hier hoger dan in vergelijkbare gemeenten, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.
Van alle mensen in Westervoort die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek voor borst-, baarmoederhals- of darmkanker kwam in 2023, het meest recente jaar waar cijfers over zijn, 71,6 procent ook daadwerkelijk opdagen. In 2021 was dat nog 73,9 procent.
Ter vergelijking: in de vijftien gemeenten die op sociaal vlak het meest op Westervoort lijken, kwam de opkomst in 2023 uit op gemiddeld 68,1 procent.
In heel Nederland kregen in 2023 meer dan 27.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek te horen dat ze borst-, darm- of baarmoederhalskanker hadden, of een voorstadium daarvan. Dankzij het bevolkingsonderzoek en betere behandelmethodes, is het aantal mensen dat aan kanker overlijdt de laatste jaren verhoudingsgewijs afgenomen. Het aantal sterfgevallen aan kanker richting de een op de vier.
Voor lang niet alle vormen van kanker is een bevolkingsonderzoek: in totaal kregen vorig jaar 130.000 Nederlanders de diagnose kanker. Er op tijd bij zijn blijft dus ook een kwestie van zelf opletten. Een voorbeeld is prostaatkanker, waar het aantal mannen dat jaarlijks die diagnose krijgt, nu even hoog is als het aantal vrouwen bij wie borstkanker wordt geconstateerd.
Kanker en andere tumoren resulteren in Westervoort in een gemiddeld jaar in 570 ziekenhuisopnames en tumoren waren bij 132 sterfgevallen de onderliggende doodsoorzaak. Dit is één op de drie sterfgevallen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Westervoort lijken, waaronder Assen, Roosendaal, Venlo, en Midden-Groningen. Het gemiddeld opkomstpercentage voor deze gemeenten is berekend op basis van de RIVM-cijfers.