Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat het percentage huishoudens in Westervoort met problematische schulden voor het tweede jaar op rij is gestegen. In 2022 waren er 650 huishoudens in Westervoort die kampten met problematische schulden, wat neerkomt op 9,5% van alle huishoudens in de gemeente. Dit is een toename ten opzichte van het voorgaande jaar waar het percentage op 7,9% lag.
Onder de huishoudens met problematische schulden in Westervoort bevinden zich mensen met betalingsachterstanden van meer dan een halfjaar op de zorgpremie, oninbare schulden bij de Belastingdienst en huishoudens die bijstand moeten terugbetalen maar daartoe niet in staat zijn. Van de 650 huishoudens zijn er 410 waar de financiële malaise hardnekkig is, aangezien zij al minstens drie jaar op rij niet in staat zijn om hun schulden af te lossen.
Landelijk gezien kampt 8,9% van alle huishoudens met probleemschulden, wat lager is dan het percentage in Westervoort. Het landelijke percentage probleemschulden is afgelopen jaar opnieuw gestegen, zij het minder hard dan in voorgaande jaren, van 8,8 naar 8,9%. Daarnaast blijkt dat het aantal huishoudens met langdurige probleemschulden in Westervoort boven het landelijk gemiddelde ligt.
De stijging van het aantal huishoudens met problematische schulden wordt deels toegeschreven aan de erfenis van de coronacrisis. Na een periode van pauze is de Belastingdienst weer begonnen met het innen van schulden en te veel betaalde toeslagen. Daarnaast is op meerdere vlakken een verslechtering te zien in de financiën van huishoudens, waarbij de energiearmoede juist is toegenomen.