De politie heeft vorig jaar in Westervoort achttien weggebruikers aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur waren gekropen, of omdat ze zich weigerden te laten testen. Dit aantal vertegenwoordigt een daling ten opzichte van voorgaande jaren, met slechts zestien gevallen in 2020. De trend laat een positieve ontwikkeling zien in de strijd tegen rijden onder invloed in de regio.
Uit onderzoek blijkt dat driekwart van alle Nederlanders een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur wil. Het Fonds Slachtofferhulp pleit voor strengere maatregelen, zoals het verlagen van de huidige alcoholnorm naar nul. Jaarlijks sterven er tussen de 75 en 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, met duizenden gewonden als gevolg.
Fonds Slachtofferhulp ziet heil in het gebruik van een alcoholslot voor veelplegers. Minister Madlener (Infrastructuur) onderzoekt momenteel de herinvoering van het alcoholslot, nadat het systeem eerder werd stopgezet door juridische instanties.
Wie betrapt wordt op rijden onder invloed, krijgt de verplichting om een cursus te volgen bij het CBR. In Gelderland werden vorig jaar 1283 mannen en 268 vrouwen naar een speciale cursus gestuurd na overtredingen met alcohol. Er zijn geen specifieke cijfers voor Westervoort, maar de regio neemt actief deel aan het aanpakken van rijden onder invloed. Daarnaast worden ook personen die onder invloed van drugs waren geplukt, aangemeld voor verplichte cursussen en maatregelen.