Recente statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen een toename van het werkloosheidspercentage in Westervoort van 3,3 naar 3,5 procent in het afgelopen jaar. Deze stijging markeert de eerste keer sinds 2020 dat het werkloosheidspercentage in de gemeente is gestegen.
Uit een vergelijking met vijftien soortgelijke gemeenten blijkt dat Westervoort een relatief hoog werkloosheidspercentage heeft in de regio. Van deze vijftien gemeenten hebben acht een lager werkloosheidspercentage, terwijl in twee gemeenten juist meer mensen werkloos zijn. In vijf gemeenten is de werkloosheid vergelijkbaar met die in Westervoort.
Na een daling tijdens de piek van de coronacrisis is de werkloosheid verder afgenomen, wat heeft geleid tot een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit werd ook bevestigd door recente cijfers over het aantal WW-uitkeringen in Westervoort, wat aangeeft dat werkloosheid en WW-uitkeringen niet volledig overlappen.
De stijging van werkloosheid was vooral merkbaar onder mannen in Westervoort, waar het percentage steeg van 3,1 naar 3,4 procent. Daarnaast zijn inwoners tot 25 jaar de meest getroffen groep, waarvan 8,2 procent zonder werk zit. Het is cruciaal om te erkennen dat werkloosheid en WW-uitkeringen complexe concepten zijn die niet altijd gelijk lopen.
Op basis van de CBS-cijfers zijn vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Westervoort lijken. Deze gemeenten zijn Waalwijk, Enkhuizen, Doetinchem, Meppel, Oss, Middelburg, Goes, Oosterhout, Assen, Apeldoorn, Waadhoeke, Heerenveen, Venray, Velsen en Hoogeveen. Door Westervoort met deze gemeenten te vergelijken, kunnen inzichten worden verkregen in de werkloosheidssituatie van de regio.